Arkisto

Valokuvaaja Juha Metso: Maailma on tällä hetkellä täynnä muovikuvia

”Autossa nukkuvista äijistä” tuli vuoden uutiskuva

”Hieno mesta, mutta ihmiset on puupäitä”

Tää menee näin
– Vuoden biisit 1977–2017

PAIKKA: Päivälehden museo
(Ludviginkatu 2–4, Helsinki)

Avoinna ma–su klo 11–17 ja sopimuksen mukaan.

Vapaa pääsy!

AIKA: 6.–29.10.2017

Tää menee näin
– Vuoden biisit 1977–2017

Valokuvaaja Juha Metson kuvat ja tietokirjailija-toimittaja Vesa Sirénin tekstit täyttävät Päivälehden museon näyttelytilan 5.–29. lokakuuta. Näyttely perustuu Tää menee näin – Vuoden biisit 1977–2017-kirjaan (Like), joka julkaistaan näyttelyn avajaisissa.

Näyttely ja kirja keräävät yhteen Juha Metson valokuvia Sex Pistolsista Sanniin ja Iggy Popista Almaan. Mukana on ainutlaatuisia otoksia, kuten nuori J. Karjalainen Hanoi Rocks -fanipaidassa ja Juice Leskinen elämänsä loppusuoralla. ”Kuvissa näkyvät hullut vuodet ja myös niiden seuraukset”, Metso arvioi. ”Nyt musabisnes on kaikin tavoin siistimpää.”

Metso ja Sirén yhdistivät aiemmin voimansa nyt loppuunmyytyyn Sielun Veljet – kuvat -kirjaan (Johnny Kniga 2013). Tällä kertaa Metso kysyi, voisiko Sirén tehdä kirjoituksia hänen kuvaamiensa artistien yksittäisistä biiseistä. ”Metso osui arkaan paikkaan”, Sirén myöntää. ”Aika ja tila riittävät sanomalehdessä vain harvoin yhden biisin avaamiseen. Kirjoitustehtävä oli loistavaa vaihtelua.”

Metsolla on musiikinystävänä valtava ja jatkuvasti karttuva arkisto muusikko- ja säveltäjäkuvia, joita hän otti myös tätä kirjaa varten. Sirén päätti järjestää biisianalyysinsä ”vuoden biisi” -periaatteella vuosilta 1977–2017, jolloin teoksesta muodostuu myös aikamatka.

”Vuoden biisi -valinta voi olla vain sellainen, jonka tekijästä Metsolla on kuvia ja josta minulla on jotain vähemmän kaluttua tai aivan uutta kerrottavaa – usein artistien avulla. Haastattelin heitä kirjaa varten Remusta Mirel Wagneriin ja palasin myös vanhoihin haastatteluihini”, Sirén kertoo.

Aikamatkaa täydentävät napakat vuotuiset ”Samaan aikaan toisaalla” -kuvaukset, joihin sisältyvät myös Soundin ja Rumban lukijoiden biisiäänestysten vuotuinen kärki. ”Ja parilla virkkeellä kerrotaan kunkin vuoden suurimmat globaalit hitit, joihin ehti myös kyllästyä”, Sirén hymähtää.

Kirjan nimi tulee Pelle Miljoonalta, joka aloitti Olen kaunis -albumiversion sanoilla ”Hei älä tuu selittää mulle, kuuntele tää juttu, tää menee näin.

”Kuuntelu on yhä ensisijaista, mutta kyllä Pellekin selittää kirjassa pyynnöstä Väkivalta ja päihdeongelma -klassikkoa, joka valittiin vuoden 1978 biisiksi. Paljon hyvää musiikkia jää 220-sivuisessa kirjassa mainitsemattakin, mutta Tää menee näin”, Metso ja Sirén kertovat.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin ja kirjan julkkareihin Päivälehden museossa torstaina 5. lokakuuta klo 17.30.–21.00! Osoite: Ludviginkatu 2–4. Tekijät ja osa Tää menee näin -kirjassa käsitellyistä artisteista ovat paikalla, ja musiikkiesityksiä on luvassa.

Maammetaulu

PAIKKA: Merikeskus Vellamo
(Tornatorintie 99, 48100 KOTKA)
AIKA: maanantaina 4.10.2017 kello18–19.

Juha Metson, Mika Rokan ja Ville Vanhalan Maammetaulu-projekti on saatu päätökseen. Tekijät kertovat uudesta valokuvakirjastaan Maammetaulu – Kuvia, sanoja ja ihmisiä 100-vuotiaasta Suomesta Merikeskus Vellamossa keskiviikkona 4.10.2017 klo 18. Metso, Rokka ja Vanhala ovat työstäneet samasta teemasta myös 20-minuuttisen Maammetaulu-lyhytelokuvan, jonka ensiesitys on samassa tilaisuudessa.

MAAMMETAULU

Millainen maa 100-vuotias Suomi on?

Suomi on hyvä ja huono maa. Suomea rakastetaan ja kunnioitetaan. Suomea vihataan ja hävetään. Jokaisella suomalaisella on oma Suomi. Suomi muuttuu ja suomalaiset muuttuvat. Maammetaulu kertoo, millainen Suomi on ja millainen sen pitäisi olla.

Juha Metson, Mika Rokan ja Ville Vanhalan Maammetaulu-projekti käsittää syyskuussa 2017 julkaistun valokuvakirjan sekä tekijöiden samasta teemasta työstämän 20-minuuttisen lyhytelokuvan.

Maammetaulu – Kuvia, sanoja ja ihmisiä 100-vuotiaasta Suomesta -kirja tuo julki niin tunnettujen kuin vähemmän tunnettujen suomalaisten yllättäviä, koskettavia ja paljastavia ajatuksia Suomesta ja suomalaisuudesta. Kirjan valokuvista vastaavat Juha Metso ja Mika Rokka, teksti on Ville Vanhalan.

Maammetaulu-lyhytelokuva vie katsojan suomalaisen miehen matkalle. Mikä perillä odottaa? Suomalaiset kanssakulkijat vastaavat kysymykseen.

Ohjaus Juha Metso, kuvaus Juha Metso ja Mika Rokka, leikkaus Mika Rokka, toimittaja/ näyttelijä Ville Vanhala. Tekijät ovat paikalla Vellamon yleisötilaisuudessa, samoin osa elokuvaan haastatelluista suomalaisista.

Maammetaulu-projektiin on haastateltu seuraavia henkilöitä: Marja-Sisko Aalto, Remu Aaltonen, Timo Airaksinen, Li Andersson, Maarit Feldt-Ranta, Juho Eerola, Anna Eriksson, Lorena Heikkilä, Heikki Hursti, Ali Hussain, Anniina Hono, Hannes Hynönen (1913–2015), Jyri Häkämies, Ismo Kiuru, Hannele Lauri, Leena Lehtolainen, Pentti Linkola, Kaisa Niemelä, Essi Niemi, Matti Nykänen, Lola Odusoga, Heikki Turunen, Olavi Uusivirta, Ilkka Vainio, Esko Valtaoja ja Paavo Väyrynen.

”Olen puolustanut isänmaatani kahdessa sodassa. – – – Meidän on tehtävä työtä maamme puolesta sovussa, sillä eripuralla ei saada mitään hyvää aikaiseksi.” – Hannes Hynönen (1913–2015)

Maammetaulu-projekti on osa Suomi 100 -ohjelmaa vuonna 2017.

Tekijät kiittävät saamastaan tuesta Taiteen edistämiskeskuksen Kaakkois-Suomen ja Hämeen alutoimipistettä.

Tää menee näin
– Vuoden biisit 1977–2017 

ISBN 978-952-93-8908-7

PAIKKA: Kotkan Valokuvakeskus
(Vuorelankulma 2, 48100 KOTKA)
AIKA: maanantaina 5.6.2017 kello 10–11.
Posso- ja lihapiirakkatarjoilu kello 9–10!

Teos käsittelee Kotkan historiaa, sen nykyaikaista miljöötä ja kotkalaista ihmiskuvaa. Kirjassa on 50 lukua ja 115 värivalokuvaa, joissa esitellään kotkalaisia paikkoja tavalla, jonka vain valtakunnallisesti tunnustettu Juha Metso osaa.

Kirjan tekstit on kirjoittanut kulttuuritoimittaja Matti Tieaho.

Pekka Tiempo ja Kirsi Tieaho käänsivät kirjan englanniksi. Kirjan taiton toteutti Nanni Mamia.

Kirjan vähittäinmyyntihinta on 20–30 euroa.

Teos pohjautuu Metson ja Tieahon tekemään internet-teokseen (esillä vuosina 2013–2015) Kotka – 50 hittiä, jotka sinun pitää kokea Kotkassa. Tekijät saivat hankkeeseen apurahan Suomen kulttuurirahastosta.

Kotkan kulttuuriasiainkeskus myönsi nyt julkaistavan kirjan toimittamiseen 2000 euroa.

Juha Metso on tunnustettu kuvajournalisti ja valokuvataiteilija. Matti Tieaho työskentelee kulttuuritoimittajana Kouvolan Sanomissa. Hän on tehnyt Metson kanssa yhteistyötä 1980-luvun puolivälistä saakka.

Vuonna 1986 he julkaisivat postikorttisarjan Kotka – hanurikaupunki. Sarjasta tehtiin myös valokuvanäyttely. Vuonna 1996 Metso ja Tieaho tekivät internetiin fiktiivisen luontodokumentin The Life of Albert. Materiaalista tehty valokuvanäyttely on kiertänyt useissa suomalaisissa taidemuseoissa. Kaksikko palkittiin hankkeesta Kaakkois-Suomen taidepalkinnolla vuonna 1998.

Tervetuloa tiedotustilaisuuteen!

t. Juha ja Matti

Kuvajournalismi YLEISÖN SUOSIKKI 2016 -EHDOKAS

Kuvajournalismikilpailun tuomaristo on valinnut viisi kuvaajaa yleisöäänestykseen.

Tunteella liikkeellä – Emotion in Motion
valokuvaaja Juha Metson retrospektiivi

26.11.2016–5.3.2017 Lappeenrannan taidemuseo

Kaksi suomalaista taidemuseota, Lappeenrannan taidemuseo ja Salon taidemuseo Veturitalli, toteuttavat yhteistyössä merkittävän suomalaisen valokuvaajan Juha Metson retrospektiivisen näyttelyn 2016–2017.

Takautuva näyttely kokoaa yhteen Juha Metson tuotannon monipuolisuuden. Laaja kokonaisuus sisältää noin 150 teosta, koostuen valokuvista, kuvasarjoista, installaatioista, performanssivideoista ja musiikkivideoista 1980-luvulta alkaen, neljältä eri vuosikymmeneltä.